Search
 

Blog

Hacks for busy people

Poznaš koga, ki dan danes ni zelo zaposlen in vpet v 1000 in eno aktivnost? V letu 2021 se zdi, da v resnici ne živimo „normalno“, če koledarja ne zapolnimo do zadnje sekunde. To pa žal nujno pomeni tudi, da imamo precej manj časa za opravila, ki bi jim sicer namenili precejšen del naše pozornosti. Med drugim tukaj govorimo tudi o kuhanju, nakupovanju in pripravi zdravih obrokov.

Za mnoge od nas je zdrava prehrana cilj, za katerega nam žal preprosto zmanjka časa. Ali pa je to vsaj izgovor, ki si ga vedno znova ponavljamo, ko hitimo med sestanki, v roki pa stiskamo kavo in energijsko ploščico – „da bomo nekako preživeli do konca dneva“. Seveda po končanem delovniku ne ostane prav veliko energije in tako se tudi doma pogosto zgodi, da posežemo po prigrizkih ali vsaj po hrani, ki našemu telesu ne nudi vsega, kar le-to potrebuje.

Da bi vsaj nekoliko pripomogli k izboljšanju prehrane na delovnem mestu, vam v članku ponujamo 8 nasvetov, kako poskrbeti za zdravo prehrano, tudi če smo zelo zaposleni.

Razbiti mit, da je zdrava prehrana težka

V današnji hitri družbi se pogosto ujamemo v past uživanja veliko predelane in hitre hrane. Veliko lažje je vzeti burger in krompirček na poti, kot pa se po dolgem dnevu v pisarni vrniti domov in skuhati zdrav uravnotežen obrok. Ali vsaj tako mislimo …

Najdite 10 minut

Načrtovanje je ključ, ki vodi do prehranskega uspeha. Vedeti, kaj boste jedli za malico ali večerjo za nekaj dni naprej, pomeni tudi, da boste vedeli, katere sestavine za kuho potrebujete. Tako bo pregled na vašimi potrebami boljši in le-redko se boste znašli v situaciji, ko zvečer ugotovite, da vam do zdravega obroka manjka le ena sestavina in zato raje posežete po nečem ne-zdravem.

V soboto ali nedeljo si vzemite 10 minut, da sestavite seznam ključnih obrokov za naslednji teden. Pri tem si lahko pripravite tudi seznam, kaj morate kupiti in kdaj ter kaj morate vzeti s seboj v službo, če si doma pripravljate tudi malico.  Tako bo načrtovanje obrokov med tednom veliko enostavneje, vzelo pa vam bo tudi precej manj časa.

Ne preskakujte obrokov

Ena izmed najslabših stvari, ki jo lahko storite svojemu telesu, je, da organizem puščate lačen. Skoraj neizbežno je, da bi se po tem, ko smo nekaj ur zares lačni, pri naslednjem obroku ravno prav najedli, pač pa navadno pojemo precej več, kot potrebujemo. Da bi se temu izognili, je dobro poskrbeti za več manjših obrokov, ki so enakomerno razporejeno skozi ves dan. Privoščite si uravnotežen obrok vsake tri ure.

Odklopite pri mizi

Verjeli ali ne, ljudje, ki so tudi med obrokom ves čas vpeti v digitalni svet, na koncu pojedo več kot tisti, ki se med obrokom zares odklopijo in se osredotočijo na jed, ki jo imajo pred seboj. Vzemite si trenutek, da odložite telefon in zaprite mapo »Prejeto«. Bodite pozorni na to, kaj jeste in ugotovili boste, da boste bolj pozorni tudi na svoj apetit.

Prigrizki napadajo

Lakota je naravni odziv vašega telesa na stanje, ko je telo tri do štiri ure brez hrane. To stanje pogosto vodi v kasnejše prenajedanje ali vsaj v slab(š)o izbiro hrane pri posameznem obroku. Seveda lahko v primeru, ko do kakovostnega obroka v doglednem času ne moremo, posežemo po prigrizkih. Vendar bodimo pozorni, da so prigrizki s čim manj dodanega sladkorja ali slabih maščob. Morda lahko posežemo po oreščkih, ki bodo poskrbeli za to, da bomo nekaj časa siti ali pa se odločimo za ploščico iz naravnih žit, ki bo prav tako pregnala našo lakoto in nam zagotovila energijo za normalno delovanje. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na sadje, ki je več kot odlično mašilo med obroki.

Pravilo 15 minut

Velikokrat se nam v naglici zgodi, da pojemo jed in že iščemo, kaj sledi. Tudi ko smo končali z glavno jedjo, si morda želimo sladice. Ko končate s krožnikom, počakajte vsaj 15 minut, preden se vprašate, ali še želite drugi krožnik. Toliko časa traja, da vaš želodec pošlje možganom signal, da ste siti.