Search
 

Blog

Humus

Humus je namaz, ki zadnje čase postaja vse bolj popularen. Ne samo, da je zelo zdrav in bogat s hranili. Je tudi odličnega okusa. Hkrati pa tudi odlična ideja za zdravo malico.

Najboljši humus je slastno kremast, a nekako rahel in puhast. Prav tako je malce pikanten. Zahvala za to gre tahiniju. Humus ima tudi pridih sveže limone. Seveda je odvisno od posameznika, katere začimbe bo dodal in katere ne, saj vsi niso ljubitelji enakih sestavin. Glavna sestavina humusa pa je čičerika. Le-ta se lahko pohvali z bogato hranilno vrednostjo in velikim energetskim potencialom. Prav zato je velikokrat predstavljena kot popoln nadomestek mesa in se pogosto pojavlja na jedilniku vegetarijancev in veganov.

SESTAVINE, KI JIH POTREBUJEŠ ZA PRIPRAVO HUMUSA

  • 1 pločevinka čičerike, oprane in odcejene, ali 1 ½ skodelice kuhane čičerike
  • ½ čajne žličke sode bikarbone (če uporabljaš čičeriko v pločevinkah)
  • ¼ skodelice limoninega soka (od 1 ½ do 2 limon), več po okusu
  • 1 srednje velik do velik strok česna, grobo sesekljan
  • ½ čajne žličke drobne morske soli po okusu
  • ½ skodelice tahinija
  • 2 do 4 žlice ledene vode, več po potrebi
  • ½ čajne žličke mlete kumine
  • 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja

KAKO HUMUS NAREDIM ŠE BOLJŠI?

Velikokrat lahko vidimo, da ljudje humus pripravljajo iz čičerike, ki jo predhodno sami skuhajo po navodilih, ali pa se poslužujejo tiste v konzervi. Vsekakor bi priporočili, v primeru, da boste uporabljali čičeriko iz konzerve, le-to vsaj 20 min kuhate v vodi. Tako humus ne bo imel grenkega priokusa. Če želite, da je čičerika še bolj mehka in okusna, dodajte vodi ščepec jedilne sode bikarbone. Poleg tega soda bikarbona pomaga razgraditi lupine čičerike, kar pomeni, da vam ni treba odstranjevati vsake lupine posebej.

Ne varčujte s tahinijem. Za bogat in okusen humus morate uporabiti 1/2 skodelice tahinija na pločevinko čičerike. Seveda si lahko količino tahinija prilagodite.

Zakaj ledeno mrzlo vodo mešati s tahinijem? Zdi se, da to pomaga, da je humus lahek in puhast. Poleg tega posvetli barvo tahinija do bledo slonokoščene barve.

Limonin sok, kupljen v trgovini, je navadno čudnega okusa. Posledično bo tak tudi humus. Zato je bolje kupiti limone in doma pripraviti sveže stisnjen limonin sok. Humus bo tako svež in okusen.

Žlica dodanega ekstra deviškega olivnega olja bo humus naredila še okusnejši.

Kumina je pogosta sestavina v navadnih receptih za humus. Če kumine ne marate, je humosu ni potrebno dodajati.

Seveda so potem tukaj še sol, poper, sveže nasekljan peteršilj in druge začimbe, ki jih lahko poljubno dodamo našemu humusu.

PRIPRAVA HUMUSA

Skuhamo čičeriko in limonin sok stresemo v sekljalnik. Dodamo česen in sol. Sekljamo, dokler česen ni zelo drobno sesekljan. Mešanico nato pustimo počivati, da se lahko okus česna zmehča.

V sekljalnik nato dodamo tahini n mešamo, dokler zmes ni gosta in kremasta.

Med delovanjem kuhinjskega sekljalnika dodamo 2 žlici ledene vode. Postrgamo s kuhalnico in mešamo, dokler zmes ni gladka, bleda in kremasta. (Če je bil vaš tahini na začetku ekstra trd, boste morda morali dodati 1 do 2 žlici več ledene vode.)

V sekljalnik dodamo kumino in odcejano, mehko kuhano čičeriko. Med sekljanjem oziroma mešanjem  pokapljamo z olivnim oljem. Mešamo, dokler zmes ni super gladka. Po potrebi dodamo več ledene vode, ki jo dodajamo po žlicah, da dosežemo kremasto teksturo.

Pokusimo in po potrebi prilagodimo. Skoraj vedno lahko dodamo še ¼ čajne žličke soli in žlico limoninega soka, za boljši okus.

Humus serviramo v skledo ali krožnik. Na vrhu okrasimo po želji (npr. sveže nasekljan peteršilj) in postrežemo.

Preostanek humusa se dobro hrani v hladilniku – pokrit.

Leave a Comment